Over Kirsten

Fẹrn·weh das <Fernwehs> (kein Plur.) (↔ Heimweh) die Sehnsucht nach fernen Ländern Fernweh (nach fremden Ländern) haben

Kirsten de Gelder

Alles is taal. Ik observeer en vat alles in woorden, zinnen, structuren. Zelfs als taal niet genoeg is, maar je enkel kijken of luisteren kunt. Cultuur, identiteit en politiek, het zit allemaal in taal. Ik ben neerlandica en docent, en met name geïnteresseerd in sociolinguïstiek. Maar geen mens hoeft een taal te studeren om taal te gebruiken, te begrijpen en er een mening over te hebben.

Als freelance docente Nederlands reis ik de hele wereld over. Continu word ik geconfronteerd met de reikwijdte van taal – en de grenzen ervan tegelijkertijd. Sterke verhalen en bescheiden anekdotes zijn het resultaat. Van de mensen die ik ontmoet en van de situaties waarin ik beland. Omdat ik de weg niet ken of de taal niet spreek. Of omdat iemand me verrast.

‘Ik heb een onbedwingbare behoefte aan uitdaging en een diepgewortelde angst voor verveling.’

In de Achterhoek groeide ik op, in Nijmegen deed ik de lerarenopleiding Nederlands en vervolgens studeerde ik Nederlandse taal en cultuur en comparatieve neerlandistiek in Amsterdam en Berlijn. Mijn standplaats is Kyiv, waar ik als docente Nederlandse taalverwerving aan de Kyiv National Linguistic University werk. Les gaf ik in Nederland, België, Maleisië, Indonesië, Duitsland, Rusland, Wit-Rusland, Hongarije en Letland. Mijn nieuwsgierigheid bracht me ook elders, reizend, in Europa, Azië, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Nieuw-Zeeland en Afrika. En overal waar ik kom, doe ik mijn verhaal.

Voor learndutch.org ontwikkel ik online grammaticacursussen en schreef ik mijn eerste boek: Het Lesboek, Nederlands naar A2. Onze grammaticacursus #DutchGrammar heeft inmiddels drie delen en is online te vinden: videolessen, oefeningen, woordenlijsten en een examen. Met prachtige animaties en duidelijke instructies kan iedereen stap voor stap de bouwstenen van het Nederlands leren. Bekijk ook onze Dutch Summer School en Dutch Winter School: een intensieve cursus Nederlands in het bruisende Amsterdam en het mooie Drenthe.

Advertenties

5 Reacties op “Over Kirsten

  1. Op de kamer van het hotel , met zicht op het Victory Park , een groot deel van de blog gelezen, fantastisch. Ik wou dat ik hem eerder ontdekt had. Thanks for sharing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s