onder de appelbomen van Kolomenskaya

SAMSUNG

In de winter wedijveren de witte kerkjes met de besneeuwde heuvels van Kolomenskaya. Een onzichtbaar parcours strekt zich uit onder de appelbomen; lange latten tekenen een diep spoor in de verse sneeuw. De Moskvarivier is bevroren. De dapperen laten zich niet afschrikken door het ijs en de gure wind die in de weinige onbedekte delen van het gezicht snijdt. Je warmt je op in de houten huisjes, waar tafelkleedjes en gordijntjes uit dezelfde lap stof zijn gemaakt. Buiten de rook van het vuur waar sjasliek wordt gebraden, die binnen op plastic bordjes wordt geserveerd.
Nu is het zomer. Het vuur brandt nog steeds. In de verte heeft de klokkenluider dienst. Als je goed kijkt, zie je hem de bel luiden. Het geluid van rinkelende sleuteltjes, tokkelend in de toren. De frisse klanken spreiden zich uit over het park, tot aan het kerkje op een heuvel verder, waar iconen worden gekust en baboesjka’s met hun sterke handen opbrandende kaarsjes doven. Buiten laat een jong bruidspaar zich vastleggen.
De appelbomen staan in bloei, al weten we niet precies wanneer de vruchten zullen vallen. Op een kleedje liggen we eronder. De tedere aanraking van een zuchtje wind. Zon kriebelt door de bladeren. Het Rode Plein is ineens ver weg, en het Bolsjoj Theater en de trappen van Park Pobedy. Moskou raast en bruist, onvermoeibaar. Maar onder de appelbomen is de stad slechts nog decor. Hier bloeit het en ademen wij.

***

Dit stuk verscheen eerder op Zijn wat je ziet, waar schrijvers een ode brengen aan hun lievelingsplek. Een initiatief van urbanist en planoloog Kris Oosting, die de titel ontleende aan het gedicht Hof van Rutger Kopland.

je kijkt – en langzaam ga je vergeten
waar je vandaan kwam en waar
je naar terug wilde

er is hier iets dat je vertelt dat
er op je werd gewacht en aan je vraagt
om niet meer weg te gaan

en ja – even zou je willen zijn
wat je ziet

Rutger Kopland

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s