Twee kleuren

IMG_9885

Het meisje dat me passeert, slaat haar lange haar naar achteren. Het wappert net als haar lange, felblauwe rok. Erboven een geel shirt, elegant in haar rok gestoken. In het blonde haar een bloemenkrans van margrietjes, in dezelfde opvallende kleuren – in elkaar gevlochten geel en blauw.

Alles in Kiev is geel-blauw. Hekwerken, speeltoestellen, bankjes, paaltjes, prullenbakken, klimrekken, muren van gebouwen van aanzien en die in nietszeggende steegjes, bloembakken, mensen. ’s Avonds zie ik vanaf mijn balkon een enorme wolkenkrabber geel-blauw kleuren; flikkerende lichtjes van een metropool.

Het Maidan is schoongeveegd. Er rijden weer auto’s, er flaneren weer mensen. Maar de stenen trappen zijn nog afgebrokkeld. In de lantarenpalen zie je de kogelgaten. In een bloemenperkje staan foto’s, bloemen en liggen helmen. Namen op kartonnen bordjes gekrabbeld. Verderop staan tientallen foto’s tentoongesteld van maanden Oekraïense revolutie. Alle barricaden, opgestapelde autobanden en gaarkeukens die de demonstraten maandenlang een verblijf verschaften zijn opgeruimd. Maar het portret van de vrouw in geel-blauw is niet uit het straatbeeld verdwenen.

collage test2

Ik duik onder de straat door, de perigod in, waar je in een ondergronds winkeltje een Oekraïense vlag kunt kopen voor 45 hrivna (2,50 euro), of een t-shirt met het wapen van Oekraïne. Als ik weer boven kom, doemt er een enorm gebouw op. Het wordt gerenoveerd. Op een levensgrote banner, in de twee kleuren, staat in het Russisch ‘единая страна’ (één land) en in het Oekraïens ‘єдина країна’ (één land). Want nee, je wordt niet neergeschoten als je Russisch spreekt in Kiev. Integendeel, in Kiev hoor je meer Russisch dan Oekraïens, want voor velen is het Russisch de moedertaal, tweetalig als Kiev is – als Oekraïne is. Het is de vlag die verenigt. Dat doe je, denk ik, als je bedreigd wordt. Dan ga je niet plots zwijgen in je moedertaal, omdat die taal tevens de taal van de vijand is. Maar als je de keuze hebt je hek in alle kleuren van de regenboog te verven, dan kies je voor de kleuren die op dat moment het meest voor de hand liggen.

collaga kiev

De Oekraïense vlag stemt me vrolijk. Ze is niet beangstigend of agressief. Haar twee kleuren zijn krachtig. En als je goed kijkt, zie je een geel zonnebloemenveld onder een strakblauwe hemel.

Advertenties

8 Reacties op “Twee kleuren

 1. Kirsten,
  Ik was verrast door een blog uit Kiev. Ben je op vakantie in Kiev of heb je je verblijf in het oosten van Europa verlengd en heb je daar nu werk gevonden?
  Truus

  • Dag Truus,
   Geen vakantie, maar een verlenging in het oosten. Ik werk per 1 september aan de Kyiv National Linguistic University. Er zullen dus veel verhalen uit Oekraïne volgen.
   Groeten,
   Kirsten

 2. Hallo Kirsten,
  Fijn weer een levensteken van je te ontvangen en te lezen dat alles in Kiev weer vredig is! Tevens nog van harte gefeliciteerd met het behalen van “Ma-Ma”. Jan en ik wensen je erg veel succes in Kiev.
  Groetjes, Kobie.

 3. Lieve Kirsten!
  Wat heb je de sfeer en de situatie in Kiev toch prachtig gevangen in je eigen moedertaal. Indrukwekkend en ontroerend!
  Liefs,
  Je trouwe fan, xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s